S

S

It's Love

It's Love

19 Mei, 2016

Nak perah minyak..nak perah minyak ..........(Hot pressed vs cold pressed)

Minyak yang sering kita gunakan setiap hari untuk memasak atau kegunaan lain diekstrak daripada bahagian2 tumbuhan samada biji, buah, daun, sayuran dan kekacang. Cara pengekstrakan minyak ini adalah berbeza dan ianya mempengaruhi rasa dan tekstur minyak. Terdapat 2 cara pengekstrakan iaitu secara tekanan suhu tinggi (hot pressed) dan tekanan suhu rendah (cold pressed). Adalah sangat penting untuk kita tahu perbezaan kedua-dua proses ini dan kualiti minyak yang dihasilkan agar kita dapat memilih yang terbaik bagi diri kita.

Apa itu hot pressed?

Di dalam proses hot pressed ini, bahan mentah yang digunakan dipanaskan dengan sumber haba seperti stim. Kadang2 bahan kimia tertentu ditambah untuk membantu mengekalkan bau dan menambah hasil perahan. Minyak yang dihasilkan mempunyai keasidan yang tinggi dan perlu ditapis dan diperhalusi bagi mengurangkan keasidan dan warna kerana minyak yang dihasilkan kebanyakannya berwarna gelap dan tidak menarik untuk pasaran.


Apa itu cold pressed?

Berbanding dengan proses hot pressed, bahan mentah yang digunakan diperah secara terus pada suhu bilik. Cara ini menghasilkan minyak yang bersuhu rendah dan kurang kandungan asid. Minyak yang dihasilkan tidak perlu diperhalusi lagi dan dapat digunakan selepas ditapis untuk mengeluarkan bendasing.

Perbezaan hasil perahan

   1. Nilai nutrisi
  
Minyak daripada cold pressed lebih bernutrisi dan selamat. Ia boleh menghindarkan kesan daripada kepanasan, mengekalkan bahan aktif semulajadi dan mengekalkan rasa serta bau. Ia adalah pilihan yang sangat tepat bagi bahan penjagaan kesihatan. Kelemahan proses ini adalah dari segi penghasilan minyak yang sedikit dan menjadikan harganya dipasaran agak tinggi.

Proses hot pressed pula menghasilkan minyak yang telah kehilangan nutrisi selepas diproses dengan suhu yang tinggi.  Kandungan bioaktif di dalam minyak seperti Vitamin E, sterol dan karotenoid akan berkurangan. Selain itu ia mempunyai kandungan asid yang tinggi dan tidak selamat untuk digunakan secara terus ke atas kulit selain mempunyai bau, warna dan tekstur yang tidak baik. Oleh sebab itu minyak hasil perahan pertama ini perlu diperhalusi (refined) agar lebih sesuai untuk digunakan oleh pengguna. Walaupun begitu, ada beberapa sumber seperti bijan dan kacang yang lebih sesuai melalui proses hot pressed untuk menambah hasil dan rasa yang lebih baik.

   2. Penggunaan

Minyak cold pressed tidak berbuih jika digunakan untuk menggoreng tetapi ia tidak menghasilkan rasa dan bau yang sedap. Minyak daripada hot pressed mempunyai bau dan rasa yang asli terutama minyak bijan dan kacang.




Penghasilan minyak pati tumbuhan di pasaran terhasil daripada salah satu daripada proses2 di atas. Adalah amat penting untuk kita memilih minyak pati yang terhasil daripada proses cold pressed kerana pengekalan kandungan nutrient yang tinggi akan membantu proses penyembuhan kesihatan. Selain daripada itu juga ianya selamat digunakan terus ke atas kulit tanpa perlu dicairkan kerana kandungan asidnya yang rendah. Harganya adalah sedikit mahal. Jika tuan2 terbaca label yang mengatakan minyak ini tidak selamat digunakan secara terus ke atas kulit dan perlu dicairkan dengan carrier oil seperti minyak zaitun atau jojoba, maka ia adalah minyak daripada hot pressed dan mengandungi campuran bahan kimia penggalak. Kandungan nutrient semula jadi nya juga rendah dan kuasa penyembuhannya memakan masa yang lebih lama.

Nak yang mana? Lu pikir la sendiri...........